Целулитът – защо се получава и как да го лекуваме

какво е целулит и как да го премахнем

Според статистиката, целулитът се среща при 85-98% от жените. Най-често се появява след пубертета, когато навлезем в зряла възраст и със сигурност е причина за понижено самочувствие.
В тази статия ще разгледаме какво е целулит, защо се появява и има ли начин да се преборим с този неприятен проблем.

Какво е целулит?

Целулитът, известен още и като портокалова кожа, е неравномерно натрупване на подкожна мастна тъкан, в резултат на което се променя структурата и естетиката на засегнатия уастък.
Среща се най-често по бедрата, седалищните части, корема, ханша, но може да се появи и в областта на подбедриците и подмишниците.

Защо се появява целулитът?

Не е установено точно каква е причината за появата на целулита, но е ясно, че има взаимовръзка с начина ни на живот, генетични и хормонални фактори, дебелина на кожата, възраст и затлъстяване.

Прекомерната консумация на мазнини, въглехидрати, газирани напитки, сол и отсъствието на фибри засилва възможността от поява на портокалова кожа. Сред други „приятели“ на целулита са кофеинът, алкохолът и тютюнопушенето. По-често се среща и при хора, които водят заседнал начин на живот, не приемат достатъчно количество вода и са подложени на стрес.

Хормоналните фактори и в частност естрогените са един от най-основните причинители за появата на целулит при жените, особено при пубертет, бременност, менструация и менопауза. Злоупотребата с лекарства също може да задейства появата на целулит, поради детоксикация на организма.

Сред генетичните фактори са индивидуалното състояние и еластичност на кожата, склонност към натрупване на килограми, скорост на метаболизма.

Степени на целулита

Степен 0

Целулитът не се забелязва в легнало или изправено положение, а само леки гънки при хващане на кожата с ръка.

Степен 1

Отново няма видимо наличие в легнало или изправено положение на тялото, но при стискане на кожата с ръка се забелязва неравност или т.нар „портокалова кожа“.

Степен 2

При тази степен целулитът вече е видим в изправено положение, но не и в легнало.

Степен 3

Целулитът вече се забелязва както в изправено, така и в легнало положение.

Видове целулит

Мек целулит

Най-често се появява в следствие на хормонални промнени, покачване на тегло и стареене на кожата. Засегнатите зони са бедрата, областта на ръцете, корема и седалището. Счита се, че е сравнително по-лесен за третиране.

Твърд целулит

Нарича се още и „фиброзен“ и в най-чести случаи засяга бедрата и седалището. По-труден е за третиране, защото има дълъг период на развитие и може да бъде дори болезнен.

Оточен целулит

Появява се от задържане на вода в организма и лоша циркулация на кръвта. Засегнатите зони са долната част на краката, бедрата и прасците. Третира се по-лесно, като се повиши физическата активност и се спазва индивидуална и подходяща диета.

Методи за лечение на целулит

Няма да ви лъжем, че са необходими усилия, за да се премахне трайно целулита и да се предотврати неговата повторна поява. За най-добри резултати е препоръчително да се комбинират няколко вида лечение. Правилното и здравословно хранене, както и активният начин на живот са абсолютно задължителен елемент в борбата срещу портокаловата кожа.

Положителен ефект се постига с уред за кавитация, който използва ултразвук и прониква директно в кожата, разрушавайки мастните натрупвания. Радиочестотният лифтинг, антицелулитните масажи и козметика също спомагат за намаляване и премахване на целулита.

Едно просто, но много вярно правило е, че колкото по-рано започнат да се взимат мерки, толкова по-лесно ще успеем да преборим целулита и мастните натрупвания. За съжаление, голяма част от жените се сблъскват с този проблем на различна възраст и по различни причини. Но добрата новина е, че с избягване на вредни храни и навици, ежедневна активност на тялото и с прилагане на съвременни естетични процедури, несъмнено ще има ефект от положените усилия.

Вижте още: Какво е кавитация и защо е ефективна