Как да се избавим от разширени пори

Разширени пори - премахване и превенция

Разширените пори не представляват заболяване, а по-скоро естетичен проблем за много от нас. Те са отворчета по кожата с космен фоликул и мастна жлеза, която произвежда себум. Обикновено, най-засегнатите зони биват лицето, раменете, вратът и гърбът. В зоната на лицето се произвежда най-много себум, който запушва отвора и по този начин мъртвите клетки и замърсявания не могат да се изчистят от него.

Въпреки споменаването, че не се смятат за заболяване, разширените пори могат да причинят различни възпаления и инфекции. Тук ще разгледаме какви са най-честите причини за тяхната поява и как можем да свием порите на лицето си.

Причини за поява на разширени пори

Разширените пори могат да се появят върху всякакъв тип кожа, но най-често засягат тази, която е склонна към омазняване, Като други често срещани причини можем да посочим:

  • Прекомерно отделяне на себум
  • Уголемяване на космения фоликул
  • Слаба еластичност на кожата
  • Често излагане на слънце
  • Генетична предразположеност
  • Намалено количество колаген
  • Неправилна грижа за кожата

По какви начини можем да свием порите?

Най-важната стъпка е да определим типа на своята кожа и да намерим най-подходящата грижа за нея. Съществуват множество терапии, с които можете да си помогнете за свиване на порите. Например, криотерапията спомага за освежаване и подобряване еластичността на кожата и намалява производството на себум. Друг често срещан метод е пилинга, чрез който се отстраняват мъртвите клетки.

За да осигурите максимална превенция срещу разширените пори, прибавете и уреди за почистване на лице към ежедневната грижа за вашата кожа. С тяхна помощ, ще успеете да почистите лицето си в дълбочина и ще улесните процеса на изхвърляне на замърсяванията.

Козметиката, която ползвате в ежедневието си, също е огромен фактор за справяне с разширените пори. Уверете се, че използвате висококачествени и щадящи кожата продукти, за да не влошите нещата допълнително.

Разширените пори са неприятен проблем, който обаче имаме възможността да контролираме, грижейки се непрекъснато и правилно за кожата. Прилагането на различните терапии като превенция ще намали тяхната поява и ще се радваме на гладка и чиста кожа, без несъвършенства.

Прочетете още: Как да се предпазим от бръчките